Чарівна краса вишиванки

18.05.2023 14:17

Вишиванка рідна, ну хіба не диво?

В ній ходити модно, стильно і красиво.

Це митецький витвір, це краса і казка,

В ній душі наснага, материнська ласка.

Україна – це чарівний і благодатний край, і в ній із сивої давнини живе мудрий і добрий, творчий і натхненний народ. Саме тому, мабуть, наш народ і подарував світові неповторну українську вишивку, за якою нас упізнають в різних куточках світу.

Вишиванка – це один із найдавніших та найпоширеніших видів народної творчості. За допомогою вишивки звичайний шматок домотканого полотна перетворювався у витвір мистецтва. Про вишиту з великою материнською любов’ю сорочку й співається в пісні «А сорочка мамина…»

Найкращим оберегом була вишита сорочка, бо вона захищала не тільки тіло від хвороб, але й душу від злих духів. Традиційно в Україні сорочку вишивала мати для сина чи доньки, вкладаючи у цей виріб свою любов, думи, мрії і світлі надії. Щоб ішли сини в складну дорогу життя з маминим благословенням, сміливими й сильними, мужніми й відважними, справжніми українцями.

Сьогодні ми відмічаємо Всесвітній день вишиванки — міжнародне свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу. У цей день кожен бажаючий  долучається до свята, одягнувши вишиванку.  Ідею акції «Всесвітній день вишиванки» у 2006 році запропонувала студентка факультету історії Чернівецького університету Леся Воронюк. Спочатку вишиванки одягнули кілька десятків студентів та викладачів факультету. Та вже протягом наступних років свято розрослося до всеукраїнського рівня.

18 травня в нашому закладі було святково – майже всі здобувачі освіти та вчителі одягли вишиванки. Було проведено багато виховних заходів, присвячених українській  вишиванці:

  • квест-гра «Вишиванка – єднає українців» (7-В клас, класний керівник   Гаштур М.В.);  
  • пісня «Вишиванка, біла вишиваночка» у виконанні учениці 6-Б класу Шимоні Юлії;
  • конкурс малюнків «Моя вишиванка»;
  • флешмоб «Вдягни Вишиванку».