День Гідності та Свободи «Україна – країна нескорених…»

21.11.2023 10:29

 «А ви думали, що Україна так просто.

Українаце супер. Українаце ексклюзив.

По ній пройшли всі катки історії.

На ній відпрацьовані всі види випробувань.

Вона загартована найвищим гартом.

В умовах сучасного світу їй немає ціни.»

Ліна Костенко

      21 листопада в Україні оголошено офіційним святом. Його назва – День Гідності та Свободи. Ця дата ознаменувала початок відразу двох історично важливих подій в нашій країні. Це Помаранчевий Майдан (або Помаранчева Революцій 2004 року) та Революція Гідності (події з 30 листопада 2013 року до кінця лютого 2014 року).

      Метою запровадження пам’ятної дати стало донесення до сучасного і майбутніх поколінь об’єктивної інформації про доленосні події в Україні початку XXI століття, а також віддання належної шани патріотизму й мужності громадян, які стали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору.

     Традиційно у цей день згадують події двох українських революцій, аналізують їх уроки, проводять масові суспільні та мистецькі акції, дякують всім,  хто нині зі зброєю в руках відстоює не лише ідеали двох революцій, а саме право України на життя. Вшановують також пам'ять усіх, хто поліг під час революційних подій і в подальшій збройній боротьбі за українську державу.

     До 10- річниці в нашому ліцеї було проведено:

  • Виховні години «Народ мій є! Народ мій завжди буде! Ніхто не перекреслить мій народ!;
  • Перегляд відеоматеріалів про події  на Майдані;
  • Бесіди «Вільні творять майбутнє!»;
  • Круглий стіл  «Україна – країна нескорених…»

     Революція Гідності та Свободи нас  всіх змінила. Це історія про тих, хто загинув за свободу  та незалежність і за власну державу – нашу Україну. Вони віддали своє життя, щоб ми жили краще… Тому  всі ми, та наші покоління завжди повинні пам’ятати якою ціною це все далося нам і дається зараз…