Рідна мова дорога людині, як саме життя.

27.10.2023 14:15

Рідна мова дорога людині, як саме життя.

Мова — це доля нашого народу,

і вона залежить від того,

як ревно ми всі плекатимемо її.

О. Гончар

        Мова – це не тільки простий символ розуміння, бо вона витворюється в певній культурі, в певній традиції. В такому разі мова – це найясніший вираз нашої психіки, це найперша сторожа нашого психічного я... І поки живе мова – житиме й народ, яко національність... От чому мова завжди має таку велику вагу в національному рухові, от чому ставлять її на перше почесне місце серед головних наших питань.

Засвоюючи рідну мову, здобувачі освіти засвоюють не самі тільки слова, їх сполучення та видозміни, але безліч понять, поглядів на речі, велику кількість думок, почуттів, художніх образів, логіку і філософію мови...

День української писемності та мови у нашому ліцеї розпочався з Міжнародного конкурсу імені Петра Яцика. Продовженням стало написання  Всеукраїнського радіодиктанту   національної єдності «Дороги України», який писали здобувачі освіти 8-11 класів,  вчителі  ліцею та бажаючі.

Мовний марафон було організовано для здобувачів освіти  

1-11 класів, під час якого учасники мали змогу  перевірити свої знання з української мови та позмагатися з однолітками.  

Мета  заходу – розвивати свідоме прагнення до вивчення української мови, виховувати повагу  й увагу  до рідного слова, популяризувати грамотне  спілкування українською мовою.

Тому з метою вдосконалення знань   в  нашому ліцеї  в 11-Б класі було проведено круглий стіл «Рідна мова дорога людині, як саме життя». Здобувачі освіти дискутували про «Що для мене рідна мова?»; «Розмовляй українською!»  та «Українська – код нації».