Станьмо на сторожі нашої національної святині – мови

23.02.2024 12:03

Станьмо на сторожі нашої національної

святині – мови

         Мова – душа кожної національності, її святощі,

її національний скарб…

Поки житиме мова, житиме і народ як національність,

не стане мови, не стане й національності… 

                 Іван Огієнко

( митрополит  Іларіон)

 Понад три тисячі мов в світі, але для кожного народу, кожної нації найближчою та найдорожчою є його рідна мова. Поняття рідної мови невіддільне від думки про рідний край, батьківську хату, материнське тепло. Мова єднає між собою різні покоління людей, вона передається як заповіт, як найдорожча скарбниця.

З давніх-давен пращури застерігали майбутні покоління від найстрашнішого гріха – зречення рідного слова, рідних традицій. Й. Гете писав: «Хто не любить своєї рідної мови, солодких святих звуків свого дитинства, не заслуговує на ім’я людина».

Рідна мова – це «найбільше і найдорожче  добро кожного народу, ота жива схованка людського духу, його багата скарбниця, в яку  народ складає і своє давнє життя, і свої сподіванки, розум, досвід, почування», – як писав відомий український письменник Панас Мирний. У слові рідної мови прихована та енергія, що розкріпачує людину, робить її незалежною, допомагає  усвідомити свою значущість у світі, дає захисток душі і духу.

        21 лютого представники всіх націй і народностей світу відзначають Міжнародний день рідної мови. Тому наше завдання донести до здобувачів освіти про важливість знання української мови, популяризація вивчення рідної мови. Сьогодні Україна відстоює не лише свою територію, не лише життя людей, але й свою культуру і слово.

Тому важливо відноситися до мови, як до великого національного чинника принципового значення, бо тільки вона є основою національного життя народу, всіх творчих сил розвитку культури та організуючим фактором життя нації і держави.

       В нашому ліцеї було проведено: круглий стіл «Нас єднає мова!» зі здобувачами освіти 7-А класу, класний керівник Гаштур О.І. Виховний захід «Мова, мама та Україна – жіночого роду…» провели вчителі української мови та  літератури Гречин М.Д. та класний керівник  Кий М.І. зі здобувачі освіти 7-Б, 8-А класу.

      Виховні години  та бесіди:

  • Станьмо на сторожі нашої національної  святині –  мови;
  • «Українська  –  мова  героїв»;
  • «Українська мова – наш скарб»;
  • «Мова  душа народу»;
  • «Нас  єднає мова!»
  • «Наша мова калинова!»

    Щиро бажаємо здобувачам освіти всім серцем і душею завжди любити свою країну, пишатися рідною мовою і прославляти свою культуру. Нехай мова завжди залишається сильним і потужним інструментом не тільки спілкування, а й розвитку.

      Незважаючи на перешкоди, українська мова розквітає! Вона була з нами у найскладніші часи, є сьогодні і буде вічно, як символ нашого незламного духу та відваги. Українська мова надихає нас, єднає крізь віки та кордони, тож хай вона завжди лунає в наших  рідних домівках, на вулицях, у містах та селах, а найголовніше – у наших серцях!