Тарас – наш пророк і сучасник

12.03.2024 07:54

Тарас –  наш пророк і  сучасник

Свою Україну любіть.

Любіть її… 

Во врем’я люте,

В останню тяжкую минуту

За неї Господа моліть.

     Є дні, що минають непомітно і зникають без сліду. Нічого не залишають по собі,  нічого не знаменують. Але є дні, що ніколи не минають, що  завжди з нами. Україна  має такий день – це 9 березня. Це день, який явив світові Шевченка – великого сина  великого народу, такого величного і незбагненного, як життєдайний дощ, як весняний вітер, як щедре сонце…

      Тарас Шевченко. Це ім’я стало символом нашого народу. Його портрет у кожній хаті, його «Кобзар» лежить  на столі поряд з хлібом, а його пісні вишиті на рушниках.

    Мабуть, немає на теренах України людини, яка б нічого не знала, не чула про Кобзаря нашого народу Тараса Григоровича Шевченка.

        Шевченко був посланий Богом на нашу землю як Титан ідеї соборності України. Тому і йдемо до нього, щоб набратися наснаги до життя, віри в яснішу долю свою. І в такий час подумки говоримо Тарасу:  «Ми чуємо тебе, Батьку, і через століття. Ти є сучасником кожного і нашого покоління».

      У нашому ліцеї  було проведено масові заходи та  виховні години до дня народження Тараса Григоровича Шевченка:

  • Урок-конференція «Україно, Україно! Серце моє, ненько! Як згадаю твою, заплаче серденько!»;
  • Науково-практична конференція «Тарас Шевченко – геній українського народу»;
  • Конкурс малюнків «Тарас Шевченко – майстер слова та пензля»;
  • Виставка «Живе під сонцем любові Шевченкова весна…»

   Зокрема, в  5-А класі було проведено виховну годину  на тему: «Шевченко – сонце України!»  (класний керівник Рошинець Н.П.); у  5-Б класі – виховний захід «Шевченкове  слово  в віках не старіє» (класний керівник Чуп Н.І. та вчитель музики Цімбота М.А.); в 7-А класі – науково-практична конференція  «Тарас Шевченко –  батько української нації» (класний керівник Цімбота О.І.)