Українська мова – диво калинове

27.10.2023 12:48

Українська мова – диво калинове

Мова – втілення думки.

Що багатша думка,

 то багатша мова.

Любiмо ïï, вивчаймо ïï,

 розвиваймо ïï!

Борiмося за красу мови,

за правильнiсть мови,

за приступнiсть ...

День української писемності та мови, який традиційно святкували 9 листопада, цього року має нову дату – 27 жовтня.  В нашому ліцеї здобувачі освіти 5-А класу долучилися до проведення заходів, приурочених цьому Дню. Було проведено цікаву виховну годину «Українська мова – диво калинове».  Адже День української писемності та мови – не просто державне свято. Це свято нашої мови, день, який точно неможливо пропустити. П’ятикласники розказали цікаві факти про Нестора Літописця, бо саме з нього і починається писемна українська мова. Здобувачі освіти мали можливість ще раз  доторкнутися до краси рідної мови, вдосконалити свої знання та навички з українського мовлення, а також відчути свою приналежність до людей, які поважають рідну землю, її мову.

     Щороку в День української писемності та мови стартує Міжнародний конкурс ім. Петра Яцика.  У ньому беруть участь знавці  мови з 20 країн  світу. Тож учні нашого класу, зокрема Гречин Оксана, Гречин Олександра, Ледида Надія, Нірода Дарина, Половка Валерія, Сідей Леоніла, Цімбота Антон показували свої знання рідної мови.

             Проведення таких заходів прияє розумінню того, що українська мова – наш скарб, без якого не може існувати ні народ, ні Україна як держава.

     В нашому ліцеї взяли активну участь в дні української писемності та мови, здобувачі освіти 5-Б класу. Провели круглий стіл «Єдиній, рідній мові – бути!»    Декламували вірші напам’ять про рідну мову, читали прислів’я та загадки,  малювали малюнки.

Мета заходу:

  • популяризувати українську мову;
  • розвиток свідомого прагнення до вивчення української мови;
  • виховання поваги та уваги до рідного слова, популяризація грамотного спілкування;
  • стимулювати інтерес до дослідження національної історії й культури;
  • дослідження історії української мови та писемності;
  • складання загадок і створення колажів про відомих діячів культури, мистецтва та історії.

Здобувачі освіти 8-х класів також взяли активну участь  в проведенні виховного заходу «Українська мова – диво калинове». Під час заходу ліцеїсти дізналися цікаві факти про українську мову, історію виникнення Дня української писемності та мови, як державного свята, основні його традиції, цьогорічні зміни.