Збережи первоцвіт!

23.03.2023 11:01

Збережи первоцвіт!

З метою привернення уваги до проблеми охорони та збереження ранньоквітучих рослин, розвитку почуття відповідального ставлення до природи, формування у молодого покоління екологічної культури, природоохоронних навичок вчителями початкових класів Печкан М.І. та Гаштур Н.П. було проведено урок-екскурсію з учнями 2-Б класу до НПП «Синевир» під назвою «Збережи первоцвіти!»

Урок-екскурсія, проведений у екокласі під відкритим небом, допоміг не лише ознайомити учнів з першими весняними квітами, а й навчив робити висновки та спостерігати за змінами в природі. Діти зрозуміли важливість і необхідність охорони та збереження первоцвітів.

Чому саме урок-екскурсія? А тому, що для учителів, які працюють за принципом «Лицем до дитини», екскурсія – це вихід з учнями за межі класного приміщеня та відвідування наперед визначеного місця з метою розвитку знань, вмінь та компетентностей, встановлених Державним стандартом освіти України. Коли ж учні виходять за межі класу, вони зустрічаються з реальним світом й мають можливість пов'язати те, що вони вивчають у класі, з навколишньою дійсністю. Оскільки під час екскурсії учні мають можливість взаємодіяти в різних обставинах та формах, вони можуть отримати більш цілісну та інтегровану картину теми, ніж це можливо зробити в обмежених стінах школи. Інтегрований досвід, особливо поєднаний з інтерактивними видами учнівської діяльності, сприяє розвитку компетентностей, необхідних для успіху сучасної дитини.

Під час екскурсії учні мали можливість набути новий досвід , довідатися та засвоїти  подробиці навколишнього світу та природи рідного краю. Вони можуть скористатися інструментами, об'єктами та середовищами, які недоступні в класних приміщеннях.

Висновок, який зробили діти після почутого нас приємно вразив. Щороку через необдумане  зривання й нищення місцевими жителями зникають мільйони ранніх квітів, які занесені до Червоної книги України і потребують захисту. Цілком ймовірно, що через декілька років ми взагалі не зможемо милуватись чарівною красою первоцвітів, а наші нащадки будуть знати лише з книг і розповідей про Шафран Гейфеля, підсніжник білосніжний, мати-й-мачуху, сон великий та інші.

Бережіть первоцвіти та унікальну природу рідного краю!