Змагались кращі.

27.10.2023 14:03

Змагались кращі.

Наша рідна українська мова –

це основа нашої безмежно

багатої культури.

Це наш дух, наша душа,

наша пісня…

О.Гончар

На українській землі  має панувати  українська мова. Є мова – є й нація, нема мови – немає й нації. У цьому був переконаний  Петро Яцик, на цьому стоїмо й ми. Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика  важко переоцінити, адже це справді те патріотичне дійство, яке надихає українців бути українцями і не соромитися цього, це цілюще джерело, яке повертає нас  до витоків нашої самобутності й духовності.

Дивним може видатися той факт, що ідея такого конкурсу з’явилась не в Україні, а за океаном; і дав нації цей дороговказ  Петро Яцик – відомий канадський бізнесмен і меценат українського походження.

Потребу  в започаткуванні конкурсу  української мови пояснив так: «Це  піднесе в дитячих очах престиж державної мови, додасть їм упевненості у своїх силах і віри в те, що знання дозволяють посісти важливе місце в дорослому житті. І все це – мова, саме з нею асоціюватимуться їхні інтелектуальні перемоги».

Нині  цей унікальний мовний турнір під свою опіку взяла держава.  Адже перемога у ньому – це визнання таланту і знань, підкріплене грошовими преміями, які є гідною нагородою за відмінні успіхи на ниві рідної мови, показником престижності та важливості здобутого рівня.

В нашому ліцеї за традицією, конкурс пройшов 27 жовтня в День української писемності та мови. В ньому взяли участь здобувачі освіти 3-11 класів.