Зупинимо булінг разом!

25.09.2023 12:14

ЗУПИНИМО БУЛІНГ РАЗОМ!

Булінг – далеко не нова проблема, як для усього світу, так і для України зокрема. За одним цим словом стоять тисячі психологічних проблем як у дітей, так і у дорослих. Булінг відрізняється від звичайної сварки між дітьми тим, що супроводжується реальним психологічним чи фізичним насиллям.

Булінг – одна з найактуальніших проблем у дитячих колективах, яка часто призводить до зниження успішності, емоційних розладів. Виникає зазвичай через соціальну нерівність, інакший зовнішній вигляд, фізичні або психологічні особливості дитини та ін. Тим, кого булять, може виявитися кожен, хто не вписався у рамки того чи іншого колективу. Найбільш поширені форми прояву булінгу в учнівських колективах – психологічний тиск, словесне цькування, злі жарти, образливі  прізвиська, глузування, повне ігнорування, оприлюднення особистої інформації та фото в соціальних мережах.

 У нашому ліцеї з 18 по 22 вересня проходив Всеукраїнський тиждень протидії булінгу. Протягом тижня педагоги провели виховні години («Як уникнути конфлікту», «Скажи –«НІ!» булінгу», «STOP булінг»,   «Кібербулінг»), години спілкування («Зупинимо булінг разом», «Булінг. Способи самозахисту»), бесіди («Чому так відбувається?», «Усі ми різні», «Добро починається з тебе», «Не будь жорстоким»), заняття з елементами тренінгу («Булінг очима дітей»), круглий стіл («Що робити, коли тебе ображають») тощо.

А наймолодші здобувачі освіти мали змогу переглянути мультики:  «Їжачок», «Жив собі чорний кіт», «Про пташок» тощо. Щиро сподіваємось, що проведені тематичні заходи допоможуть нашим учням краще зрозуміти суть цього поняття і ніколи не стояти осторонь проблеми, ставши свідком цього ганебного явища.

Бути гарною людиною – це добра звичка. І прищеплювати її треба змалечку…